Jakie rodzaje sushi są najzdrowsze?
W świecie kulinariów jest niewiele potraw, które niosą za sobą naprawdę długą tradycję, a do tego mówią wszystko o kulturze kucharzy. Roland Barthes w jednej ze swoich książek, że talerze z sushi są układane niemalże jak obrazy. Jednym z takich dań bez wątpliwości jest sushi, które nie dość, że oferuje szeroką gamę smaków, to również potrafi pasować do wielu okazji. Miłośnicy tej japońskiej potrawy cenią nie tylko tradycję i rytuał jedzenia, ale również jej wartości odżywcze. Dlaczego więc warto zaprzyjaźnić się z sushi?
Od kiedy spożywa się sushi?
Sushi jest tak stare, jak niejedna broda najstarszych samurajów. Wiele lat tradycji prowadziło do powstania wielu smaków i rodzajów sushi. Czym więc może różnić się futomaki od hosomaki? Polecamy zajrzeć na stronę https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/rodzaje-sushi-przyblizamy-bogactwo-japonskiej-kuchni, aby lepiej orientować się w gatunkach sushi i dobrać odpowiedni smak pod swoje gusta.
Natomiast jeżeli chodzi o samą historię - pierwsza wzmianka o sushi pochodzi z kodeksu prawnego (Yōrō-ritsuryō) z 718 roku, kiedy to na ziemiach japońskich panowała cesarzowa Gensho, a następnie sushi zaliczyło swój debiut literacki w zbiorze opowiadań, którego tytuł można przetłumaczyć jako Opowieści z dawnych czasów, pisanym na początku XII wieku.
Wartości odżywcze
Samo danie składa się w swojej podstawowej formie z paru składników:
- ryżu – czyli źródła węglowodanów złożonych oraz białka;
- owoców morza i ryb – również źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- wodorostów nor – bogatych w witaminy;
- świeżych warzyw – tutaj w zależności od tego, co znajduje się w danym secie, ale warzywa to świetne źródło witamin oraz wielu minerałów i błonnika.
Mało? To poruszmy kwestię dodatków. Sushi najczęściej podaje się z:
- marynowanym imbirem – źródło witamin z grupy B6, magnezu i miedzi;
- sosem sojowym – źródło wielu witamin z grupy B oraz sodu;
- wasabi – bogatym w witaminy A, B oraz C, a do tego japoński chrzan posiada właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
Powszechnym przekonaniem w Japonii jest to, że sushi to bardzo zdrowy posiłek – zarówno dla ciała, jak i mózgu. Japończycy uważają, że „zakwaszony ryż” (bo i tak można dosłownie przetłumaczyć nazwę „sushi”) pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy czy sercowo-naczyniowy, a także na wzrok, tarczycę, skórę i kości. I owszem, jeżeli weźmiemy wszystkie wcześniej wspominane składniki osobno, to tak – jest to bardzo zdrowe danie. Ale czy sushi jako całość naprawdę jest takie, jakim je malują?
Czy sushi jest zdrowe?
Przy jedzeniu sushi trzeba pamiętać o potencjalnych zagrożeniach mikrobiologicznych oraz wykorzystywania w daniu surowych składników (ryb, owoców morza i warzyw) – źle przyrządzone narazi nas na zakażenie drobnoustrojami. Według badań w sushi mogą wystąpić takie substancje jak:
- bakterie z grupy Aeromonas spp.
- gronkowiec złocisty
- laseczka woskowa
- bakterie z rodzaju Escherichia coli
Lwia część z wymienionych powoduje zatrucia pokarmowe i biegunki, a także osłabienie organizmu czy wymioty. Ich występowanie jest głównie uzależnione od złego przechowywania samych składników, dlatego trzeba chodzić w zaufane miejsca. Złotą zasadą sushi jest spożycie dania świeżego, maksymalnie do 3 godzin od przyrządzenia. A wybierając naszą restaurację, macie pewność, że świeżość stawiamy na pierwszym miejscu!
lub dodaj komentarz jako gość
Dodaj pierwszy komentarz.
Cześć, jestem Daniel – blogerem z pasji do odkrywania świata i dzielenia się refleksjami. Na moim blogu znajdziesz wpisy o podróżach, życiowych spostrzeżeniach i chwilach wartych zapamiętania. Dodatkowo interesuję się fotografią, która jest dodatkiem do moich przemyśleń, pomagając lepiej uchwycić to, co mnie porusza. Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania, inspiracji i spojrzenia na codzienność z nowej perspektywy.