Przejdź do głównej treści

Jakie rodzaje sushi są najzdrowsze?

W świecie kulinariów jest niewiele potraw, które niosą za sobą naprawdę długą tradycję, a do tego mówią wszystko o kulturze kucharzy. Roland Barthes w jednej ze swoich książek, że talerze z sushi są układane niemalże jak obrazy. Jednym z takich dań bez wątpliwości jest sushi, które nie dość, że oferuje szeroką gamę smaków, to również potrafi pasować do wielu okazji. Miłośnicy tej japońskiej potrawy cenią nie tylko tradycję i rytuał jedzenia, ale również jej wartości odżywcze. Dlaczego więc warto zaprzyjaźnić się z sushi?

Sushi Friends Kraków

Od kiedy spożywa się sushi?

Sushi jest tak stare, jak niejedna broda najstarszych samurajów. Wiele lat tradycji prowadziło do powstania wielu smaków i rodzajów sushi. Czym więc może różnić się futomaki od hosomaki? Polecamy zajrzeć na stronę https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/rodzaje-sushi-przyblizamy-bogactwo-japonskiej-kuchni, aby lepiej orientować się w gatunkach sushi i dobrać odpowiedni smak pod swoje gusta.

Natomiast jeżeli chodzi o samą historię - pierwsza wzmianka o sushi pochodzi z kodeksu prawnego (Yōrō-ritsuryō) z 718 roku, kiedy to na ziemiach japońskich panowała cesarzowa Gensho, a następnie sushi zaliczyło swój debiut literacki w zbiorze opowiadań, którego tytuł można przetłumaczyć jako Opowieści z dawnych czasów, pisanym na początku XII wieku.

Wartości odżywcze

Samo danie składa się w swojej podstawowej formie z paru składników:

  • ryżu – czyli źródła węglowodanów złożonych oraz białka;
  • owoców morza i ryb – również źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • wodorostów nor – bogatych w witaminy;
  • świeżych warzyw – tutaj w zależności od tego, co znajduje się w danym secie, ale warzywa to świetne źródło witamin oraz wielu minerałów i błonnika.

Mało? To poruszmy kwestię dodatków. Sushi najczęściej podaje się z:

  • marynowanym imbirem – źródło witamin z grupy B6, magnezu i miedzi;
  • sosem sojowym – źródło wielu witamin z grupy B oraz sodu;
  • wasabi – bogatym w witaminy A, B oraz C, a do tego japoński chrzan posiada właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.

Powszechnym przekonaniem w Japonii jest to, że sushi to bardzo zdrowy posiłek – zarówno dla ciała, jak i mózgu. Japończycy uważają, że „zakwaszony ryż” (bo i tak można dosłownie przetłumaczyć nazwę „sushi”) pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy czy sercowo-naczyniowy, a także na wzrok, tarczycę, skórę i kości. I owszem, jeżeli weźmiemy wszystkie wcześniej wspominane składniki osobno, to tak – jest to bardzo zdrowe danie. Ale czy sushi jako całość naprawdę jest takie, jakim je malują? 

Jakie rodzaje sushi są zdrowe?

Czy sushi jest zdrowe?

Przy jedzeniu sushi trzeba pamiętać o potencjalnych zagrożeniach mikrobiologicznych oraz wykorzystywania w daniu surowych składników (ryb, owoców morza i warzyw) – źle przyrządzone narazi nas na zakażenie drobnoustrojami. Według badań w sushi mogą wystąpić takie substancje jak:

  • bakterie z grupy Aeromonas spp.
  • gronkowiec złocisty
  • laseczka woskowa
  • bakterie z rodzaju Escherichia coli

Lwia część z wymienionych powoduje zatrucia pokarmowe i biegunki, a także osłabienie organizmu czy wymioty. Ich występowanie jest głównie uzależnione od złego przechowywania samych składników, dlatego trzeba chodzić w zaufane miejsca. Złotą zasadą sushi jest spożycie dania świeżego, maksymalnie do 3 godzin od przyrządzenia. A wybierając naszą restaurację, macie pewność, że świeżość stawiamy na pierwszym miejscu!

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.

Autor wpisu
Daniel Koszela

Cześć, jestem Daniel – blogerem z pasji do odkrywania świata i dzielenia się refleksjami. Na moim blogu znajdziesz wpisy o podróżach, życiowych spostrzeżeniach i chwilach wartych zapamiętania. Dodatkowo interesuję się fotografią, która jest dodatkiem do moich przemyśleń, pomagając lepiej uchwycić to, co mnie porusza. Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania, inspiracji i spojrzenia na codzienność z nowej perspektywy.

Najnowsze wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Komentarze

Artykuł naprawdę na czasie! Sama kiedyś miałam dylemat, czy warto odrzucić spadek, szczególnie gdy dowiedziałam ...
Trezzo34 13 dni temu Jak działa klimatyzacja?
Bardzo ciekawy artykuł, teraz rozumiem, dlaczego klimatyzacja to nie tylko chłodzenie, ale prawdziwa magia w ...
Szkoda, że nie widziałam tego artykułu przed swoją przeprowadzką! Świetny jest ten wpis - super ...
Bardzo przydatne porady! Na pewno wykorzystam lustra i jasne kolory, aby optycznie powiększyć moje małe ...
Robert 2 miesięcy temu Kiedy powstał system ERP?
Za fajnymi rzeczami zawsze kryją się fajne historie o ich stworzeniu czy odkryciu. Bardzo ciekawy ...